måndag 24 januari 2011

Gefle

Gefle porslinsfabrik grundades 1910 och producerade porslin fram till 1979, då den lades ner. Vi har fått äran att ärva delar ur serien Lansett, Bimbo och Pergola.
Djupa och flata mattallrikar ur serien Lansett, i produktion 1959.


Djupa och flata tallrikar ur serien Bimbo i produktion i slutet av 1950-talet.
Porslinet kommer från makens morfar, har använts flitigt då vissa tallrikar är mer slitna och blekta i motivet än andra, och kommer användas av oss. Det var mest av en slump att de åkte ner i en flyttlåda och kom med hem till oss. När vi städade ur gammelmorfars Gustavs hem var det ingen som direkt ville ha dessa tallrikar. Jag tyckte det var synd att de skulle åka till tippen och packade ner dem. Sen dess har vi använt porslinet lite från och till. Min make väljer gärna den nyare servisen i vårt skåp som kommer från Höganäs men dukar jag blir det med någon av de äldre.

Gratängformar Pergola i produktion 1975.

Förutom att serveras mat ur använder jag porslinet som inspiration. Många tankar och ideer cirkulerar kring mönstrerna och vad man kan använda dem till.

4 kommentarer:

 1. Fint porslin, men det var inte det jag tänkte säga. Som en liten tröst i källar-vatten-eländet så vill jag ge dig mitt tröstpris. Mejla dig min adress på jvdmaaten(at)gmail.com så kommer det en parasit på posten...

  SvaraRadera
 2. Åh, Bimbo är en av mina absoluta favoritserier när det gäller svenskt porslin. Att det är lite slitet tycker inte jag gör nåt, då vågar man använda det som vardagsporslin istället!

  SvaraRadera
 3. Vilket vackert porslin!
  Tack för kommentaren i min blogg :-)

  SvaraRadera
 4. Jag är uppvuxen med Lancett. På de tallrikarna har jag ätit många stekta falukorvsbitar och fläskkotletter på -70-talet! Det pirrar alltid till lite i magen då jag ser dem! Inte alls fina då, tyckte jag. Men nu!

  SvaraRadera