onsdag 27 januari 2016

Handvävda linhanddukar

 Ganska tidigt under terminen gjorde vi ett studiebesök hos Linföreningen i Kville och fick lära oss att bråka, skäkta och häckla lin, hem kom jag med dessa fina fibrer som jag sedan spann till en tråd och drömmen var att jag skulle kunna väva en handduk med egenspunnet lin som inslag.
 Första väven vi satte upp var handdukar, vi fick lära oss att utifrån inspirations skisser jobba fram en vävsedel, varpa, förskeda, dra på den på vävstolen, solva, skeda och knyta fram. Sen att få börja väva! Vilken känsla, att kunna göra ett tyg. Med hjälp av olika trampuppknytningar skapade vi olika tekniker.
Och sen vävde vi och vävde och vävde.... det tar ganska lång tid att väva linhanddukar men kul var det. När de var klara skulle de handfållas, broderas monogram och mitt kan ni se på handduken nedan det är också handduken som har handspunnet lin som inslag. 

 På skolan finns ett galleri där eleverna visar upp sina alster vilket är kul för vi får då lära oss att hänga utställning etc. På bilden ovan är det mina handdukar i mitten och på bilden nedan är det den till vänster, min regnbågshandduk.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt med en vävutbildning! Vilka fina linnehanddukar.

    SvaraRadera
  2. Så roligt och detta är ju verkligen Kultur!

    SvaraRadera